2020-03-25
Zalecenia dla konsumentów
Podlaski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Białymstoku
w związku z częstymi zapytaniami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności a zakażeniem koronawirusem informuje w sprawie.
Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, obecnie brak jest dowodów sugerujących przenoszenie SARS-CoV-2 przez żywność.
Niemniej w związku z wprowadzonym na terenie kraju stanem epidemii
zalecam:
- rób zakupy spożywcze w sklepie, w którym robiłeś je dotychczas→ unikniesz zbędnego przemieszczania się celem odszukania konkretnego produktu,
- przygotuj się do zakupów– zrób listę potrzebnych produktów → skrócisz czas przebywania w sklepie,
- podczas zakupów korzystaj z wózków sklepowych→ winny być dezynfekowane; jeśli masz obawy przetrzyj uchwyt/użyj rękawiczek jednorazowego użytku,
- unikaj odwiedzania kilku placówek w poszukiwaniu konkretnego lub tańszego towaru→ zmniejszasz ryzyko kontaktu z potencjalnie zakażonymi osobami,
- kupuj produkty w szczelnych, nieuszkodzonych opakowaniach.
przypominam:
- myj dokładnie ręce(30 sekund z mydłem pod bieżącą wodą, wycieraj w ręcznik papierowy) przede wszystkim:
- po powrocie do domu,
- przed jedzeniem,
- przed rozpoczęciem pracy związanej z przygotowywaniem żywności,
- natychmiast po pracy np. z surowym mięsem, drobiem, rybami lub jajkami,
- po kichnięciu, kaszlnięciu czy wytarciu nosa,
- po kontakcie ze zwierzętami domowymi,
- po czynnościach porządkowych (w tym wyniesieniu śmieci),
- po skorzystaniu z toalety,
- zawsze, gdy widzisz, że są brudne,
- rozpakuj zakupy→ nie przechowuj towarów w opakowaniach zbiorczych
(np. pakiet jogurtu, opakowane owoce i warzywa), - umyj dokładnie owoce, warzywa→ minimalizujesz ryzyko obecności innych zanieczyszczeń żywności,
- zachowaj segregację przechowywania→ np. żywność gotowa odrębnie od żywności surowej,
- przechowuj żywność w warunkach określonych na etykiecie→ unikniesz jej zepsucia,
- w lodówce przechowuj żywność w zamkniętych pojemnikach lub całkowicie przykrytą,
- nie przepełniaj urządzeń chłodniczych,
- utrzymuj w czystości wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością→ unikniesz zanieczyszczeń krzyżowych,
- stosuj zasady higienicznego przygotowywania żywności,
! Zapoznaj sięz ulotką WHO – „5 kroków do bezpiecznej żywności”
oraz ulotką opracowaną przez WSSE w Białymstoku - „Zalecenia dla konsumentów”!!
!!!Robiąc zakupy przestrzegaj wszystkich zasad ustalonych przez Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z sytuacją epidemiologiczną!!!.